جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024

نشست علمی تاثیر آراء معرفتی متفکران اسلامی برتفکر غرب با حضور اساتید ، اندیشمندان و دانش پژوهان حوزوی و دانشگاهی در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تهران برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی‌اکبررشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی دراین نشست علمی با طرح موضوع «معرفت‌شناسی اسلامی» به بحث ضرورت تحصیل معرفت به وسیله‌ی ابزارهای متناسب با آن پرداخت و گفت: اگر در جهت تحصیل معرفت، ابزارهای مناسب آن فراهم نشوند ما از جهل ساده به جهل پیچیده خواهیم رسید.

حجت الاسلام  والمسلمین رشاد تصریح کرد:طبعا معرفت آدمی به انواع متعلقه ها یکسان نیست،برخی شناخت پذیری بالایی دارند،برخی کمترو عده ای نیزشناخت ناپذیرند.البته در این مورد عیب ازشناخت گرنیست چون متعلق به چنگ نمی آید.

وی ادامه داد:پیامبرگرامی اسلام نیز که خود اشرف مخلوقات عالم است با آن همه فیوضات معنوی وفضایل نسبت به برخی متعلقه ها ناتوان است چراکه توان درک مطلق مختص به ذات باریتعالی است.

حجت الاسلام والمسلمین رشاد درپاسخ به سئوالی درخصوص حکم تکفیروارتداد گفت: اصل تکفیروارتداد حکم الهی است اما برای اثبات شرایطی لازم دارد. شیوه ای که دراسلام غیرشیعی تکفیرتلقی می شود عمدتا توسط وهابیون شکل گرفته وحکم روشنی دارد،آن ها مسلمان نیستند.چون بدون منطق وعامدانه عناد ورزیدن درصورت اثبات وبا شرایط تکفیرمحسوب می شود واین مبنا وویژگی  وهابیون وسلفی هاست ولی درشیعه اگردر آراء علما تفاوت یا خطایی غیرعامدانه صورت پذیرد به کسی تکفیری اطلاق نمی گردد.

بنا براین گزارش در ادامه‌ی این مراسم، "دکترحسین کلباسی اشتری" نیز با موضوع "علم حضوری و تفکر غرب" به سخنرانی پرداخت و گفت: تمایز حوزه‌ی هستی‌شناسی و معرفت‌شناسی سرآغازی دارد وآن هم به ارسطو برمی‌گردد.

وی افزود:درمتافیزیک ارسطو نحوه‌ای از تفکر فلسفی از تعریف فلسفه و بعد توجه فیلسوف به موضوعات فلسفی مطرح شده که این موضوع با اسلاف و میراث کهن یونان تفاوت بسیاری دارد.

این استاد دانشگاه افزود: در برخی از تقسیم‌بندی‌ها در عرصه‌ی فلسفه، متفکران آن را به بعد و قبل از سقراط تقسیم‌بندی می‌کنند که این تقسیم‌بندی بسیار دقیق در عنوان و محتوا است.

کلباسی با اشاره به ترجمه‌ی آثار فلسفی یونان به زبان عربی در برهه‌ای از تاریخ گذشته تمدن اسلامی گفت: مترجمان این آثار آشنایی عمیقی با زبان یونانی و سریانی داشتند که از آن جمله می‌توان به این نکته نیز اشاره کرد که فارابی نیز به عنوان کسی که در فلسفه وارد شده و آثاری را خلق کرده و نظریات مهمی را مطرح می‌سازد نیز با این دو زبان آشنایی عمیقی داشته است.

وی در ادامه به غیبت واژه‌ی «حقیقت» در تاریخ متافیزیک غرب پرداخت و افزود: مساله‌ی «نفس الامر» در سنت فلسفی ما از ابن سینا تا عصر حاضر مسیری را طی کرده که جدای از روایت و قرائت‌های مختلف همواره یک وحدت بنیادین را به همراه خود دارد.

این استاد دانشگاه اظهارداشت: اگر معرفت به حقیقت شیء اصابت نکند اصلا ارزشی ندارد.

دکترکلباسی گفت: مقوله‌ی «نفس‌الامر» از زمان ابن سینا تا معاصران محل توجه فیلسوفان اسلامی بوده و رسیدن و توجه به آن بدون توجه به علم حضوری امکان‌پذیر نیست.

این استاد دانشگاه درپایان گفت: فارابی درواقع «معلم ثانی» برای کل تاریخ فلسفه‌ی اسلامی و فلسفه‌ی غرب است، اگر در دوره‌ی جدید شاهد این هستیم که غرب به فارابی مجددا توجه کرده است، به خاطر آن است که در حال توجه به مباحث جدیدی در میان تفکرات وی است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha